Rozpoczęliśmy realizację projektu dotyczącego Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

13 lipca 2018 | Projekty, Projekty finansowane ze środków zewnętrznych, Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Szkoleniem, które odbyło się w Ośrodku „Binduga” w Broku, w dniu 10 lipca br. w ramach zadania publicznego w obszarze „Kultura, sztuka, ochrona dóbr kultury i dziedzictwa narodowego” rozpoczęliśmy realizację projektu pn. „Propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze na obszarze działania LGD „ZIELONE SIOŁO”. Uczestnikami spotkania byli lokalni wytwórcy żywności, właściciele gospodarstw rolnych oraz przedstawiciele organizacji pozarządowych.

Celem szkolenia było przybliżenie idei powstania Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Inicjatywa spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich. Aktualnie Sieć zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich, które dbają aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Mazowsze w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest od 10 lat. Zrzesza 98 członków związanych z produkcją, przetwórstwem bądź sprzedażą żywności wysokiej jakości.

Podczas szkolenia zaprezentowano dobre praktyki, przykłady współpracy pomiędzy podmiotami w Sieci, szlaki kulinarne na Mazowszu. Omówiono zasady uczestnictwa podmiotów w Sieci, sposób w jaki można do niej przystąpić oraz obowiązki wynikające  z członkostwa.

Spotkanie prowadziła pani Anna Gawlicka pracownik Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiegow Warszawie.

Zakończyliśmy cykl warsztatów „Kochajmy Pszczoły”

Zakończyliśmy cykl warsztatów „Kochajmy Pszczoły”

W dniu 29 października br. odbyły się ostatnie warsztaty edukacyjne pn. „Kochajmy Pszczoły” zorganizowane w ramach zadania publicznego Województwa Mazowieckiego. Spotkaliśmy się z przedszkolakami Szkoły Podstawowej Nr 1 w Małkini Górnej. Prowadzący warsztaty Mistrz pszczelarstwa – Marek Dudek w ciekawy sposób wprowadził dzieci w funkcjonowanie „pszczelego przedsiębiorstwa”. Karmicielki, sprzątaczki, strażnicy, to tylko niektóre pszczele zawody, dzięki którym w ulu panuje ład i porządek. Najsmaczniejszą częścią zajęć była możliwość posmakowania miodów.

czytaj dalej
Skip to content