Przeprowadziliśmy warsztaty kulinarne w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych”

11 grudnia 2023 | Aktywizacja i Integracja

W piątek 8 grudnia br. w Gospodarstwie Agroturystycznym Państwa Danuty i Jacka Grabowskich w Broku, po raz kolejny wspólnie z Urzędem Marszałkowskim w Warszawie w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych” zorganizowaliśmy warsztaty dla mieszkańców obszaru LGD „ZIELONE SIOŁO”. Tym razem były to świąteczne warsztaty kulinarne pn. „Ciasta tradycyjne”.

Przybyłych gości przywitała Prezes Zarządu Adriana Rukat, która przedstawiła dotychczasowe działania LGD „ZIELONE SIOŁO” w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych”. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich – Krzysztof Zaniewski i Patrycja Dzięcioł. Wprowadzenia w tematykę warsztatów dokonał Krzysztof Zaniewski, a także zachęcił do udziału w kolejnej edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Patrycja Dzięcioł przedstawiła zasady udziału w innych konkursach kulinarnych organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego, a także w ofertach konkursowych na realizację zadań publicznych Samorządu Województwa Mazowieckiego.

Prowadząca szkolenie Danuta Jabłonka-Grabowska w prezentacji multimedialnej przybliżyła uczestnikom profil działalności Gospodarstwa. Następnie zaprezentowała sposób wykonania „Ciasta marchewkowego DAJANA”, za które w 2011 r. otrzymała Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego w kategorii wyroby cukiernicze. To proste w wykonaniu ciasto charakteryzuje się niezwykłymi walorami smakowymi. Jest aromatyczne, wilgotne, konsystencją i smakiem przypomina piernik. Kiedy ciasto piekło się w piekarniku uczestnicy warsztatów malowali, zdobili i lukrowali korzenne pierniki upieczone przez p. Danutę według starej, polskiej receptury. Ponadto spróbowali kolejnego wyrobu p. Danuty – fafernuchów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych. Świąteczną atmosferę spotkania dopełniło wspólne śpiewanie kolęd.

Sympatyczna atmosfera oraz unoszący się zapach pieczonego ciasta wprawił wszystkich w radosny nastrój. Na zakończenie warsztatów na gości czekał obiadowy poczęstunek przygotowany przez Państwa Grabowskich. Oczywiście były to tradycyjne wigilijne potrawy. Miłą niespodzianką były pierogi z kaszą jaglaną przywiezione do degustacji przez Panie z KGW „Gołębianki” w Gołębie-Leśniewo. Na zakończenie Adriana Rukat i Krzysztof Zaniewski złożyli uczestnikom i gospodarzom życzenia świąteczne i noworoczne.

Podobne artykuły w kategorii Aktywizacja i Integracja
Skip to content