Konkurs „Skarby Europy zaklęte w szkle” i konferencja „Kierunek Rozwój” w Olsztynie.

18 października 2017 | Aktywizacja i Integracja

W dniach 12-13 października br. w Olsztynie uczestniczyliśmy w VI edycji konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Konkurs odbył się w ramach dwudniowej konferencji pn. „Kierunek Rozwój” zorganizowanej przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą. Uczestnikami przedsięwzięcia z obszaru działania LGD „ZIELONE SIOŁO” byli: Prezes Zarządu p. Adriana Rukat, Prezes KGW w Komorowie p. Grażyna Pieńkowska wraz z Zastępcą p. Bożeną Basa, właścicielka gospodarstwa ekologicznego w Rososzy p. Jadwiga Farat oraz pracownik Biura LGD p. Agnieszka Sołowińska.

Ideą konkursu była promocja przetworów domowych wykonanych z surowców zebranych lub wyprodukowanych na terenie województw: warmińsko-mazurskiego, pomorskiego, podlaskiego i mazowieckiego oraz zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, zgłoszono do niego ponad 150 przetworów pochodzących od wytwórców tradycyjnej żywności. Z obszaru działania naszej LGD zgłosiliśmy cztery produkty oceniane w następujących kategoriach:

  • „Dżem z aronii z jabłkiem i gruszką”przygotowany przez p. Jadwigę Farat z Rososzy w kategorii domowe przetwory z owoców (w tym z owoców leśnych),
  • „Sałatkę z białej kapusty” przyrządzoną przez p. Jadwigę Farat w kategorii domowe przetwory z warzyw (w tym z grzybów leśnych),
  • „Przysmak Dajany” wykonany przez p. Danutę Jabłonka-Grabowską z Broku w kategorii domowe przetwory mięsne i rybne,
  • „Nalewkę Smak Róży” zrobioną przez p. Grażynę Pieńkowska i p. Bożenę Basa z Komorowa w kategorii nalewki.

Jury konkursu oceniało wygląd i estetykę opakowania, walory smakowe i zapachowe, związek z regionem oraz wykorzystanie lokalnych surowców. Wprawdzie zgłoszone przez nas  produkty nie zwyciężyły, ale dzięki udziałowi w tym przedsięwzięciu mogliśmy pochwalić się pysznymi przetworami, wytwarzanymi na naszym obszarze. Oprócz konkursowych potraw na stoisku częstowaliśmy „Miodem lipcowym”, piernikiem, marynowanymi grzybkami, domowym chlebem z ziarnami oraz nalewką z aronii. Ponadto prezentowaliśmy ręcznie wykonane przez KGW Komorowo koronkowe serwetki, świąteczne ozdoby choinkowe, kolorowe kwiaty z tkaniny i przedmioty zdobione metodą decoupage.

Integralną częścią konkursu była konferencja „Kierunek Rozwój” mająca na celu wymianę doświadczeń i dobrych praktyk podejmowanych przez grupy formalne i nieformalne.  Podczas konferencji o mówiono możliwości i źródła finansowania działań na obszarach wiejskich, w tym wykorzystanie środków z PROW 2014-2020 i KSOW oraz przedstawiono zagadnienia związane z prawidłowym przygotowaniem wniosku o przyznanie pomocy. Ponadto przeprowadzono warsztaty rozwoju osobistego.

Każda z grup uczestnicząca w konferencji miała okazję zaprezentować swoje osiągnięcia i pochwalić się nagrodami uzyskanymi na przestrzeni lat. Prezentacji przybliżającej działalność naszego Stowarzyszenia dokonała Pani Adriana Rukat, która omówiła przedsięwzięcia realizowane w ramach aktywizacji mieszkańców i promocji LGD w latach 2017-2013 oraz 2014-2017.

Zarząd LGD „ZIELONE SIOŁO” składa serdeczne podziękowania p. Jadwidze Farat, p. Grażynie Pieńkowskiej, p. Bożena Basa oraz p. Danucie Jabłonka-Garbowskiej za przygotowanie przetworów, udział w konkursie oraz udostępnienie rękodzieła artystycznego do przygotowania stoiska ekspozycyjnego. Panu Mirosławowi Pedzich dziękujemy za przygotowanie potraw do degustacji podczas przedsięwzięcia.

Aktualności

Najnowszy

INFORMACJA

Informujemy, że dzień 10 listopada br. jest dniem wolnym od pracy w Lokalnej Grupie Działania...

Podobne artykuły w kategorii Aktywizacja i Integracja