Kolejne warsztaty z cyklu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne”

14 listopada 2021 | Aktualności, Aktywizacja i Integracja

Kiszenie warzyw to tradycyjna metoda utrwalania i przechowywania żywności. Znana jest na świecie od tysięcy lat, a od niedawna stała się na nowo bardzo popularna. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia mogliśmy poznać podczas szkolenia pn. „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – Kiszonki Warzywne”. Spotkanie zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z LGD „ZIELONE SIOŁO” odbyło się w dniu 10 listopada br. w świetlicy wiejskiej w Jasienicy.


Przybyłych gości w imieniu KGW Jasienica powitała Krystyna Kacpura – Sołtys Jasienicy. Następnie Adriana Rukat Prezes LGD „ZIELONE SIOŁO” przedstawiła dotychczasowe liczne działania w ramach „Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych” we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego. Obecni przedstawiciele Wydziału Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich – Krzysztof Zaniewski i Agata Kowalczyk dokonali wprowadzenia w tematykę warsztatów.


Prowadzący szkolenie Jarosław Adamczuk – specjalista naturalnego konserwowania żywności z Folwarku Wawer w Warszawie zaprezentował uczestniczkom sposoby konserwowania różnorodnych warzyw i proporcje do przygotowania solanki. Przybliżył historię kiszonek i ich dobroczynny wpływ na nasz organizm . Kiszonki są dobrze przyswajalne, wspierają pracę układu pokarmowego, są źródłem witamin i składników mineralnych, obniżają poziom cholesterolu oraz regulują wchłanianie glukozy we krwi. Ponadto wyjaśnił za co odpowiadają bakterie mlekowe oraz które kiszonki są najzdrowsze.


Panie samodzielnie kroiły , szatkowały, ugniatały i doprawiały swoje kiszonki wedle gustu i preferencji smakowych. Podczas wspólnej pracy dzieliły się własnymi doświadczeniami, pomysłami i spostrzeżeniami. Wykonały zamknięte w słoikach kolorowe zestawy różnorodnych warzyw z ziołami i przyprawami oraz pikantne kimchi – tradycyjną kiszonkę koreańską, której głównym składnikiem jest kapusta pekińska z dodatkiem warzyw i sproszkowanej papryki chili o nazwie Gochugaru. Zabrane do domów produkty ulegną fermentacji i nabiorą apetycznego smaku, zapachu i miękkości.


Dziękujemy KGW w Jasienicy Kreatywne Babki za udostępnienie świetlicy i pomoc organizacyjną. Członkiniom KGW z terenu gminy Ostrów Mazowiecka, Andrzejewo i Zaręby Kościelne dziękujemy za uczestnictwo. Mamy nadzieję że zdobyte umiejętności i wiedza zaowocują praktykowaniem kiszenia w rodzinnych domach.

Podobne artykuły w kategorii Aktualności | Aktywizacja i Integracja
Skip to content