Drugie spotkanie w ZS CKP w Starym Lubiejewie z cyklu „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – dobre praktyki pszczelarskie”

30 października 2021 | Aktualności

We czwartek 28 października, drugie spotkanie w Zespole Szkół – Centrum Kształcenia Praktycznego w Starym Lubiejewie z cyklu „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – dobre praktyki pszczelarskie” zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z LGD „ZIELONE SIOŁO”.
Spotkanie otworzył dyrektor szkoły Roman Malicki, a następnie Adriana Rukat Prezes LGD „ZIELONE SIOŁO” po krótce zapoznała uczestników spotkania z obszarem działalności LGD i opowiedziała skąd pomysł na pszczoły w Stowarzyszeniu.
Cenną wiedzę na temat pszczelarstwa i życia pszczelej rodziny przekazał Adrian Pachnik – współwłaściciel spółki Pachniczówka Sp. z o.o. specjalizującej się w pozyskiwaniu miodu oraz jego przetwórstwie. W czwartkowym spotkaniu uczestniczyli uczniowie klasy II, III, IV Technikum mechanizacji rolnictwa. Mistrz pszczelarstwa wyjaśnił jak niewiele potrzeba, aby założyć swoją, pierwszą pasiekę oraz jakie korzyści płyną z prowadzenia gospodarstwa pasiecznego. Ponadto, zaprezentował dane świadczące o ogromnym znaczeniu pszczół w gospodarce na świecie.
Krzysztof Zaniewski pracownik Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego podkreślił udział owadów zapylających w produkcji składników niezbędnych do wytwarzania żywności i produktów pochodzenia roślinnego.
W trakcie spotkania odbył się quiz na temat życia pszczół, w którym młodzież miała możliwość sprawdzenia zdobytej wiedzy.
Dziękujemy dyrektorowi ZS-CKR w Starym Lubiejewie za serdeczne przyjęcie i pomoc organizacyjną.

Podobne artykuły w kategorii Aktualności
Skip to content