#ZostańWDomu i wesprzyj lokalnych producentów z obszaru działania LGD „ZIELONE SIOŁO”

12 listopada 2020 | Aktualności, Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Producenci lokalnej żywności z obszaru działania LGD „ZIELONE SIOŁO”, w dobie pandemii koronawirusa, starają się kontynuować działalność. Oferują możliwość zamówienia telefonicznego swoich produktów oraz pysznych dań z dostawą do domu lub odbiorem osobistym.

Logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

LGD „ZIELONE SIOŁO” zachęca do wspierania członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, gospodarstw rolnych, ekologicznych i agroturystycznych. Ich oferta to nie tylko bogaty wybór, ale też gwarancja wysokiej jakości. Produkty oraz dania oferowane przez producentów, są wyjątkowe, sporządzane na bazie lokalnych surowców, w oparciu o tradycyjne receptury.

Gospodarstwo Pasieczne Mirosława Pędzicha w Komorowie oferuje następujące rodzaje miodów: wielokwiatowy, lipcowy, leśny, wierzbowo-mniszkowy, malinowy, gryczany, kurpiowski.

tel. 793 768 979

Firma FAMIGO oraz Gospodarstwo Ekologiczne Mariusza i Grażyny Farat w Rososzy oferują ekologiczne gęsi, indyki, kaczki, kurczęta, mięso mielone z indyka, mięso mielone z kurczaka, podroby z indyka, podroby z kurczaka, ogórki kiszone, sałatki owocowe, sałatki warzywne, kapustę kiszoną, dżemy i powidła, pierogi w wielu smakach tj. ruskie, z mięsem, z kapustą
i grzybami, z serem.

tel. 509 101 075

Gospodarstwo agroturystyczne „Stary Młyn” i hodowla ryb Andrzeja Sosińskiego w miejscowości Ołtarze-Gołacze oferuje wędzone pstrągi, jesiotry, szczupaki, liny, leszcze, sandacze i karpie.

tel. 515 235 619

e-mail: sosinskiandrzej1@gmail.com

Gospodarstwo Rolne Franciszka Keslera w Starym Lubiejewie oferuje „Olej rzepakowy Keslera”.

tel. 604 561 423

Gospodarstwo Ekologiczne Anity i Mariusza Mierzejewskich w Wiśniewie oferuje ser biały z mleka krowy rasy polskiej czerwonej, ser podpuszczkowy MOCEK z mleka krowy rasy polskiej czerwonej, świeże mleko, śmietanę zawierającą ok. 25 % tłuszczu.

tel. 607 560 209, 698 439 366

e-mail: anita-mierzejewska@wp.pl

Zagroda Edukacyjna Sielski Dom i Ogród w Starej Złotorii oferuje ciasteczka z lawendą, lawendowy syrop.

tel. 784 144 286

Gospodarstwo Pasieczne Państwa Joanny i Tomasza Dąbrowskich z Kiełczewa oferuje następujące rodzaje miodów: wierzbowy, mniszkowy, wielokwiatowy, akacjowy, faceliowy, lipowy, spadziowy oraz pyłek kwiatowy i pierzgę.

tel. 502 532 914, 500 872 633

Ponadto:

Usługi Gastronomiczne „WIKTORIA” w Kańkowie oferują tradycyjną polską kuchnię oraz potrawy regionalne.

tel. 692 933 426

Gospodarstwo Agroedukacyjne Zofia i Jerzy Kolanowscy w Glinie oferuje wyroby z mleka koziego tj. jogurty naturalne, jogurty owocowe, twarożek z ziołami prowansalskimi, twarożek z kozieradką, twarożek z czosnkiem oraz świeże mleko.

tel. 510 833 733

Gospodarstwo Agroturystyczne „Bocianie Gniazdo” Ewy i Andrzeja Rudo w Prostyni oferuje tradycyjne potrawy regionalne oparte na świeżych, zdrowych i ekologicznych produktach.

tel. (29) 644 90 63, 698 517 160

Gospodarstwo Rolne Krzysztofa Kietlińskiego w miejscowości Zakrzewo Kopijki oferuje ser twarogowy, ser podpuszczkowy, ser żółty, mleko, zsiadłe mleko, serwatkę, tradycyjny sernik.

tel. 665 376 298

Gospodarstwo Agroturystyczne „Kozie Sioło” Marty Deniszewskiej w Prostyni oferuje potrawy regionalne, wyroby z mleka koziego (sery, twarogi), pierogi z kozim serem, jaja od kur z wolnego wybiegu.

tel. (29) 644 91 88, 519 136 370

Gospodarstwo Agroturystyczne „ORLICZÓWKA” w Błędnicy oferuje jaja od kur z wolnego wybiegu, ser żółty, ser podpuszczkowy, ser typu oscypek z mleka krowiego.

tel. 506 072 094

Zakończyliśmy cykl warsztatów „Kochajmy Pszczoły”

Zakończyliśmy cykl warsztatów „Kochajmy Pszczoły”

W dniu 29 października br. odbyły się ostatnie warsztaty edukacyjne pn. „Kochajmy Pszczoły” zorganizowane w ramach zadania publicznego Województwa Mazowieckiego. Spotkaliśmy się z przedszkolakami Szkoły Podstawowej Nr 1 w Małkini Górnej. Prowadzący warsztaty Mistrz pszczelarstwa – Marek Dudek w ciekawy sposób wprowadził dzieci w funkcjonowanie „pszczelego przedsiębiorstwa”. Karmicielki, sprzątaczki, strażnicy, to tylko niektóre pszczele zawody, dzięki którym w ulu panuje ład i porządek. Najsmaczniejszą częścią zajęć była możliwość posmakowania miodów.

czytaj dalej
Skip to content