Spotkanie wigilijne w LGD „ZIELONE SIOŁO”

4 stycznia 2020 | Aktualności, Aktywizacja i Integracja

Już po raz siódmy, w miłym i świątecznym nastroju, w dniu 16 grudnia 2019 r. w sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Ostrowi Mazowieckiej, odbyło się spotkanie wigilijne członków Lokalnej Grupy Działania „ZIELONE SIOŁO” i organizacji pozarządowych z obszaru działania naszego Stowarzyszenia.

Corocznym celem wspólnego spotkania jest kultywowanie tradycji bożonarodzeniowej oraz integracja członków LGD i innych stowarzyszeń z naszego terenu.

Jak co roku przybyłych gości powitała Prezes Zarządu p. Adriana Rukat. Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia złożyła życzenia zdrowia, rodzinnego ciepła, szczęścia oraz pomyślności i sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku. Podsumowała tegoroczną działalność LGD „ZIELONE SIOŁO” na rzecz aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich i wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju na obszarze funkcjonowania LGD.

Ks. kanonik Jacek Schneider Proboszcz parafii pw. Chrystusa Dobrego Pasterza w Ostrowi Mazowieckiej, odmówił modlitwę i udzielił błogosławieństwa. Po wspólnym odśpiewaniu kolędy „Wśród nocnej ciszy”, uczestnicy spotkania dzieląc się opłatkiem złożyli sobie wzajemne życzenia świąteczne i noworoczne. Nie zabrakło również wigilijnych przysmaków, których zaproszeni goście mogli posmakować.

Po raz kolejny podczas spotkania przeprowadziliśmy Konkurs Kulinarny Tradycyjnych Potraw Wigilijnych, którego celem była prezentacja kuchni lokalnej oraz kultywowanie kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych, a także aktywizacja społeczności zamieszkującej na obszarze LGD „ZIELONE SIOŁO”. W tym roku Konkurs cieszył się jak zawsze dużym zainteresowaniem. Zgłoszonych zostało 15 potraw w dwóch kategoriach tj. rybne i warzywne potrawy wigilijne oraz wigilijna potrawa na słodko (w tym ciasta i inne wypieki słodkie). Wszystkie dania wyglądały wyjątkowo efektownie, ale przede wszystkim wybornie smakowały.

W kategorii: „rybna i warzywna potrawa wigilijna” I miejsce zdobył „Dorsz z pieczarkami” przygotowany przez Panie z KGW w Królach Dużych, II miejsce zajął „Pasztet wigilijny” przyrządzony przez Panią Elżbietę Gumiężną z Zarąb Kościelnych, zaś III miejsce zdobył „Jesiotr ze Starego Młyna” wykonany przez Pana Andrzeja Sosińskiego z miejscowości Ołtarze-Gołacze. W kategorii: „wigilijna potrawa na słodko (w tym ciasta i inne wypieki)” I miejsce otrzymał „Tort makowy” przygotowany przez Panie z KGW w Jeleniach, II nagrodę zdobył „Tort makowy” upieczony przez członkinie Stowarzyszenia Ugniewo Razem, natomiast III miejsce przyznano „Kluskom z makiem w nowoczesnym wydaniu” przyrządzonym przez Panie z KGW w Tymiankach Buciach. Laureaci Konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody rzeczowe w formie sprzętu gospodarstwa domowego.

Na zakończenie wszyscy uczestnicy zostali obdarowani smacznymi jabłkami – symbolem miłości, dostatku i obfitości na nadchodzący rok.

Podobne artykuły w kategorii Aktualności | Aktywizacja i Integracja
Skip to content