Produkty zgłoszone na Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

26 sierpnia 2020 | Aktywizacja i Integracja

Od 2011 r. LGD „ZIELONE SIOŁO” corocznie zgłasza do udziału w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego producentów, którzy zajmują się wytwarzaniem zdrowej, ekologicznej i smacznej żywności. Do tegorocznej XIII edycji Konkursu na najlepszy produkt roku 2019 zgłosiliśmy czterech producentów z obszaru działania naszej LGD.

W dniu 19 sierpnia br. dostarczyliśmy zgłoszone w kategorii producenci indywidualni produkty tj.:

Nalewkę „Smak Akacji” – Pani Grażyny Pieńkowskiej z Komorowa,

„Miód spadziowy” – Pana Tomasza Dąbrowskiego z Pasieki nad Bugiem w Kiełczewie,

„Jesiotra z Zuzeli długo wędzonego” – Pana Andrzeja Sosińskiego z Gospodarstwa agroturystycznego „Stary Młyn” i hodowla ryb w Ołtarzach Gołaczach,

„Słoninę paprykową” – Pani Bożeny Basa z Komorowa.

Dotychczas z inicjatywy naszego Stowarzyszenia, Laura Marszałka otrzymało 8 wytwórców żywności. Wszystkie nagrodzone produkty powstały bez udziału środków chemicznych, według starych rodzinnych przepisów, z surowców pochodzących z własnych gospodarstw Laureatów.

I tak:

  • w kategorii wyroby cukiernicze Laura za rok 2010 otrzymało „Ciasto marchewkowe DAJANY” Pani Danuty Jabłonki- Grabowskiej z Broku, natomiast za rok 2017 „Piernik dojrzewający” Pani Grażyny Pieńkowskiej z Komorowa,
  • w kategorii produkty mleczarskie za rok 2010 zwyciężył „Ser biały z mleka krowy polskiej czerwonej”, natomiast za rok 2012 „Ser MOCEK z mleka krowy polskiej czerwonej”Państwa Anity i Mariusza Mierzejewskich z Gospodarstwa Ekologicznego w Wiśniewie,
  • w kategorii miody za rok 2012 wygrał „Miod lipcowy” zaś za rok 2017 wygrał „Miód wierzbowo-mniszkowy” Pana Mirosława Pędzich z Komorowa,
  • w kategorii napoje laureatem za rok 2014 został „Miód pitny TRÓJNIAK DOMOWY” Pana Mirosława Pędzich z Komorowa, natomiast za rok 2017 została „Nalewka SMAK RÓŻY” Pani Bożeny Basa z Komorowa.
Podobne artykuły w kategorii Aktywizacja i Integracja
Skip to content