„Mazowieckie Dobre Praktyki” w Starym Lubiejewie

24 października 2022 | Aktywizacja i Integracja

W dniu 24 października br. odbyło się kolejne szkolenie z cyklu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne – mleko i jego przetwory” zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego przy współpracy z LGD „ZIELONE SIOŁO”. Tym razem gościliśmy w Zespole Szkół – Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie.

Wykład na temat mleka i jego przetworów poprowadził dr hab. Antoni Pluta,
prof. SGGW w Warszawie, pracujący w Zakładzie Technologii Mleka w Katedrze Technologii i Oceny Żywności SGGW. W szkoleniu brali udział uczniowie klas IV – Technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Technikum mechanizacji rolnictwa. Podczas spotkania prof. Pluta poruszył wiele ważnych i ciekawych zagadnień dotyczących mleka. Przybliżył rys historyczny produkcji i przetwórstwa, historię serowarstwa na ziemiach polskich, omówił etapy produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających. Zachęcał także młodzież do spożywania mleka i przetworów mlecznych, gdyż są najlepszym źródłem wapnia oraz dostarczają pełnowartościowego białka i witamin z grupy B.

Dziękujemy Dyrekcji ZSCKR w Starym Lubiejewie za udostępnienie sali i udział młodzieży w szkoleniu.

Podobne artykuły w kategorii Aktywizacja i Integracja
Skip to content