„Koza prostyńska” wyróżniona w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

8 września 2021 | Aktualności

W związku ze zgłoszeniem przez LGD „ZIELONE SIOŁO” „Kozy prostyńskiej” do Konkursu pn. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy, w dniu 6 września br. uczestniczyliśmy w Jubileuszowej XX edycji Konkursu, która odbyła się Cząstkowie Polskim w gm. Czosnów.

Ku naszej radości wśród zaszczytnego grona wyróżnionych produktów znalazła się figurka „Kozy z Prostyni”.

W wydarzeniu wzięli udział rolnicy, producenci oraz wytwórcy regionalnych produktów żywnościowych, które charakteryzują się wyjątkową jakością, wytworzone zostały tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców oraz wywodzą się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w danym regionie.

Blisko 40 pysznych produktów można było podziwiać i smakować. Rywalizacja toczyła się w czterech kategoriach tj.: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje i inne produkty regionalne. Jury bardzo skrupulatnie oceniało przygotowane smakołyki. Wprawdzie „Koza prostyńska” nie jest wybornym daniem, ale za to posiada bogatą historię i tradycje, którą Prezes Zarządu Adriana Rukat przedstawiła komisji konkursowej.

Od wielu dziesięcioleci wpisana jest w tożsamość kulturową Ziemi Prostyńskiej i całego obszaru LGD. Dyplom i nagrodę rzeczową odebrała Pani Marta Deniszewska z Gospodarstwa Agroturystycznego w Prostyni.

Podobne artykuły w kategorii Aktualności
Skip to content