Gala wręczenia certyfikatów i tablic członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

21 maja 2019 | Aktywizacja i Integracja, Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze

Gala wręczenia certyfikatów

W dniu 9 maja br. w Centrum Olimpijskim w Warszawie odbyła się uroczysta Gala wręczania certyfikatów i tablic członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze nowym członkom.

Dołączyli do niej kolejni zgłoszeni przez LGD „ZIELONE SIOŁO” wytwórcy z naszego terenu: Pan Krzysztof Jóźwik właściciel Domu Wczasowego NADRZECZE w Broku, oferujący smaczną kuchnię opartą na tradycyjnych przepisach, Pan Andrzej Sosiński z Gospodarstwa agroturystycznego „Stary Młyn” i hodowla ryb w Ołtarzach Gołaczach (gm. Nur), zajmujący się hodowlą ryb, które od lat wędzi według starej receptury, Państwo Anita i Mariusz Mierzejewscy z Gospodarstwa Ekologicznego z Wiśniewa (gm. Ostrów Mazowiecka), w którym produkują sery miękkie i twarde z mleka krowy rasy polskiej czerwonej, Państwo Danuta i Jacek Grabowscy właściciele Gospodarstwa Agroturystycznego DAJANA w Broku, specjalizujący się w tradycyjnej polskiej kuchni opartej na świeżych i ekologicznych produktach.

Warto przypomnieć, że Dziedzictwo Kulinarne jest symbolem wyjątkowej żywności lokalnej. Promuje tradycje oraz dziedzictwo kulturowe regionu. To gwarancja dla konsumenta, że oferowana żywność jest wysokiej jakości i jednocześnie charakteryzuje się tradycyjną metodą produkcji. Dziedzictwo Kulinarne Mazowsza zrzesza 114 producentów, w tym ośmiu z obszaru LGD „ZIELONE SIOŁO”.

Seminarium dla Aktywnych

Seminarium dla Aktywnych

W dniu 10 grudnia br. uczestniczyliśmy w „Seminarium dla Aktywnych” – przegląd dobrych praktyk sektora społecznego’’. Spotkanie odbyło się za pośrednictwem komunikatora internetowego i było podsumowaniem projektu pn. „Forum Inicjatyw Społecznych Północno-Wschodniego Mazowsza 2020”. Seminarium poprowadził ekspert Andrzej Rybus-Tołłoczko Przewodniczący Mazowieckiej Rady Pożytku Publicznego.
W wydarzeniu uczestniczyło 40 osób, w tym przedstawiciele sektora społecznego oraz instytucji publicznych.

czytaj dalej
Warsztaty z Lawendą w Zagrodzie edukacyjnej Sielski Dom i Ogród

Warsztaty z Lawendą w Zagrodzie edukacyjnej Sielski Dom i Ogród

W związku z wpisaniem na Listę Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze produktów wytwarzanych w Zagrodzie edukacyjnej Sielski Dom i Ogród w Starej Złotorii z inicjatywy LGD „ZIELONE SIOŁO”, w dniu 11 października br. zorganizowaliśmy „Warsztaty z Lawendą”. Ze względu na panującą pandemię zajęcia odbyły się z zachowaniem obowiązujących przepisów sanitarnych.
Warsztaty rozpoczęły się spacerem po Sielskim Ogrodzie.
Właścicielka Pani Anna Gawlik przybliżyła uczestniczkom wymagania dla uprawy lawendy, jej właściwości i zastosowanie.

czytaj dalej
Skip to content