Warsztat nt. podstaw zielarstwa, który odbył się w dniu 10 sierpnia br. to kolejne przedsięwzięcie w ramach współpracy LGD ZIELONE SIOŁO z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie w zakresie promowania Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych. Uczestnicy zajęć otrzymali wiedzę merytoryczną i praktyczną jak rozpoznawać zioła w swoim otoczeniu, jak i kiedy je zbierać, przerabiać i bezpiecznie wykorzystywać. Zioła towarzyszą człowiekowi od wieków. Są używane do zwalczania chorób, kojenia bólu, przedłużania ludzkiego życia. Ziołolecznictwo to podstawa medycyny ludowej, a dzisiaj także element medycyny konwencjonalnej. Zioła to źródło składników dla przemysłu spożywczego, kosmetycznego, farmaceutycznego i perfumeryjnego. Pani Anna Gawlik właścicielka Zagrody edukacyjnej „Sielski Dom i Ogród” w Starej Złotorii przybliżyła uczestnikom warsztatów właściwości i dobroczynne działanie pokrzywy zwyczajnej, lawendy, dzikiego bzu czarnego, trawy cytrynowej i goździków. Warsztat zakończyła degustacja aromatycznych naparów czarnego bzu z lawendą oraz trawy cytrynowej z kwiatem lipy.
Dziękujemy Krzysztofowi Zaniewskiemu – pracownikowi Wydziału Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich za współpracę przy organizacji warsztatu, zaś uczestnikom za wspólnie spędzony czas.