Warsztaty przetwórstwa owoców i produkcji cydru z cyklu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne”

29 września 2023 | Aktualności

Jak powstaje cydr, z jakich odmian jabłek, co jest potrzebne do jego produkcji? – odpowiedzi na te pytania poznali uczestnicy warsztatów„Przetwórstwa owoców i produkcji cydru”. Spotkanie zorganizowane w ramach projektu „Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne” przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie przy współpracy z LGD „ZIELONE SIOŁO” odbyło się w dniu 26 września br. w świetlicy wiejskiej w Chmielewie. Wydział Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Departamentu Rolnictwa reprezentował p. Krzysztof Zaniewski.

Prowadzący szkolenie p. Dariusz Koroś – właściciel rodzinnej cydrowni Chyliczki, sadownik, sędzia cydrowy BJCP, omówił proces powstania cydru jabłkowego. Prawdziwy, naturalny i najsmaczniejszy cydr powstaje z soku jabłkowego starych odmian jabłek – złota reneta, szara reneta, kronselka, kantówka, a jego smak zależy od stopnia dojrzałości owoców oraz rodzaju drożdży jakie zostaną użyte do produkcji. Cydr w każdym sezonie wychodzi ze względu na zawartość cukru i aromatu w owocach, które zależne są od pogody. Prowadzący warsztaty podzielił się również wiedzą dotyczącą wykonania octu jabłkowego, będącego skarbnicą witamin i wielu właściwości zdrowotnych.

Podczas części praktycznej warsztatów uczestnicy do przygotowanego soku jabłkowego dodali odrobinę drożdży i cukru, rozlali napój do butelek
i zakapslowali.
Po 4 tygodniach będą mogli delektować się dojrzałym cydrem. Na zakończenie warsztatów odbyła się degustacja cydrów Chyliczki. Bez wątpienia najbardziej smakowitym okazał się „Cydr lodowy”, który zdobył liczne nagrody i wyróżnienia.

Dziękujemy p. Urszuli Wołosiewicz Wójt Gminy Zaręby Kościelne oraz KGW Chmielewo za gościnne przyjęcie i pomoc organizacyjną. KGW Chmielewo przygotowało pyszny obiad, a daniem popisowym były „Flaczki znad Wągrody”, które zdobyły wyróżnienie na etapie wojewódzkim „Bitwy Regionów 2023”. Serdecznie gratulujemy.

Miłym akcentem podczas warsztatów były podziękowania skierowane do Prezes Zarządu p. Adriany Rukat, za przygotowanie stoiska promocyjnego LGD „ZIELONE SIOŁO” podczas Pikniku Rodzinnego „ZintegrujMy się” w Zakrzewie Kopijkach i wręczenie przez p. Justynę Pętkowską Przewodniczącą KGW „Zakrzewiacy” pamiątkowego grawertonu.

Podobne artykuły w kategorii Aktualności
Skip to content