Z radością informujemy, że w gronie laureatów Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt roku 2024 znalazła się zgłoszona przez LGD „ZIELONE SIOŁO” „Nalewka z derenia DERENIÓWKA” p. Wioletty Nagórki z Ugniewa, która zwyciężyła w kategorii napoje.
W tym roku po raz kolejny spróbowaliśmy sił w XVIII edycji Konkursu, do którego zgłoszono ponad 100 produktów żywnościowych, wytwarzanych przez mazowieckich producentów.
W dniu 27 marca br. Kapituła Konkursu wyłoniła zwycięzców. O tytuł laureata ubiegało się 8 producentów zgłoszonych przez LGD „ZIELONE SIOŁO”, tj.:
- p. Anna Stpiczyńska z miejscowości Tymianki-Moderki – „Faworki”,
- p. Tomasz Godlewski z Gospodarstwa Ekologicznego w miejscowości Strękowo-Nieczykowskie – „Kiełbasa z białogrzbieta”,
- KGW w Tymiankach-Buciach – „Pączki tradycyjne”,
- p. Agata Sikorska z miejscowości Tymianki – Szklarze – „Chleb Tymiankowski na zakwasie”,
- p. Wioletta Nagórka z Ugniewa – „Nalewka z derenia DERENIÓWKA”,
- p. Edyta Brzozowska z Ugniewa – „Mięsiwo w szkle”,
- Kółko Rolnicze w Przyjmach k/Poręby – „MIĘTÓWKA” – nalewka z mięty,
- p. Małgorzata Sikorska z miejscowości Tymianki-Bucie – „Róże karnawałowe”.
Wyłaniając laureatów, Kapituła Konkursu brała pod uwagę smak produktu, jego walory wizualne, estetykę oraz metodę wytwarzania. Produkty powstały bez udziału środków chemicznych, według tradycyjnej receptury.
Serdecznie gratulujemy p. Wiolettcie Nagórce z Ugniewa, zaś wszystkim uczestnikom dziękujemy za przygotowanie wyśmienitych potraw i produktów do zgłoszenia na Konkurs.